Choose your language  •  BA  EN  DE  FR  PT

ALBUM

Aida Begić

Mjesto čine ljudi. Njegovu prošlost čine interpretacije, doživljaj onih koji su je preživjeli. Spajajući to dvoje, Album priča priču o današnjem Sarajevu kroz sjećanja njegovih stanovnika.

Aida Begić

 

Aida Begić je rođena u Sarajevu, a režiju je diplomirala na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti. Njen diplomski film PRVO SMRTNO ISKUSTVO (FIRST DEATH EXPERIENCE) prikazan je u okviru Cinefondation selekcije Cannes Film Festivala 2001. godine i osvojio je brojne nagrade na festivalima širom svijeta. Begić je 2003. godine napisala i režirala svoj drugi kratki film SJEVER JE POLUDIO (NORTH WENT MAD). Njen debitantski dugometražni igrani film SNIJEG (SNOW) je uvršten u L’Atelier Cannes Film Festivala 2005. godine, da bi tri godine kasnije doživio premijeru i osvojio Grand Prix u okviru festivalskog programa Semaine de la Critique. Begić je za SNIJEG osvojila još 20 nagrada na festivalima širom svijeta, a film je bio i nominovan za Discovery nagradu Evropske filmske akademije. Begić je 2009. godine osnovala nezavisnu filmsku produkciju FILM HOUSE, a 2010. je napisala i režirala kratki igrani film OTEL(O) - dio omnibusa UNUTMA BENI ISTANBUL. Njen drugi igrani film DJECA (CHILDREN OF SARA JEVO) je 2012. godine premijerno prikazan u okviru programa Un Certain Regard Cannes Film Festivala gdje je nagrađen specijalnom nagradom žirija.

 

 

Obala Art Centar

 

Udruženje Obala Art Centar osnovano je u Sarajevu 1984. godine u cilju razvoja i promocije kulturnih, umjetničkih i obrazovnih aktivnosti svojih članova i drugih građana. Program udruženja počiva na tradicionalnim vrijednostima umjetničkog stvaralaštva, posebno u oblasti filma, likovne umjetnosti, scenske umjetnosti i muzike, ako i naprednog filozofskog mišljenja. 1995. godine Obala Art Centar uspostavlja Sarajevo Film Festival koji je od tada postao jednom od ključnih kulturnih manifestacija u regiji Jugoistočne Evrope.  Danas, pored godišnje organizacije filmskog festivala, Obala Art Centar radi produkciju i distribuciju filmova, vodi art-house kino i organizira različite obrazovne aktivnosti, uglavnom na polju medijske i vizuelne pismenosti.

ULOGE

Amir Mujezin

Anel Šahinović

Behija Alić

Darko Trajković

Edin Avdagić-Koja

Elma Selimović

Haris Grizović

Irena Mulamuhić

Isa El-ali

Munevera Omanović

Samka Puškar-Kovačević

 

Sandro Trbić

Šefket Džambić

Tarik Čehić

Zijada Smajić

 

SCENARIJ

Aida Begić

 

PRODUCENT

Mirsad Purivatra

Izeta Gradević

Jovan Marjanović

DIREKTOR FOTOGRAFIJE

Erol Zubčević

 

SNIMATELJ ZVUKA

Nirvan Imamović

 

MONTAŽA

Redžinald Šimek