Choose your language  •  BA  EN  DE  FR  PT

LITTLE BOY

Isild Le Besco

Sarajevo.

Dijete je samo, ima pet godina. Živi kod bake. Ona se brine o njemu.

Luta gradom kako bi hranio štence na ulici i išao na časove klavira i na karate.

Kod Vječne vatre grije ruke uz plamen. Zatim se vraća kući tramvajem.

Noć je, ponovo je sam u magli Sarajeva.

Isild Le Besco

 

Glumica sa značajnom filmografijom Isild Le Besco prelazi iza kamere 2003. i režira film DEMI-TARIF. Tri godine kasnije slijedi CHARLY, a potom BAS - FONDS, film inspirisan istinitom pričom koji je prikazan 2010. na Locarno Film Festivalu.

 

 

Cinétévé

 

Nezavisna audio-vizuelna produkcijska kuća koju je 1982. godine uspostavio Fabienne Servan Schreiber, koji od tada vodi kompaniju.

Kompanija je producirala preko 400 sati međunarodno nagrađenih programa: dugometražni filmovi u kino distribuciji, dugometražni dokumentarci i filmovi, televizijske drame za udarni termin, dokumentarne reportaže, snimci nastupa uživo, televizijski magazini, kratki programi i novi mediji.

Na polju kinematografije možemo navesti sljedeće uspjehe: Calle 54, muzički dugometražni film Emmyjem nagrađivanog Fernanda Truebe koji je New York Times proglasio za 3. najbolji film godine u 2000., u USA je distributer bio Miramax, a film je uvršten u selekciju festivala u Veneciji i Torontu; film Daughter of Keltoum (Keltoumova kći) Mehdija Charefa uvršten u izbor Toronto Film Festivala 2001; i Vivre me tue Jean-Pierre Sinapija koji je ušao u izbor Festivala San Sebastian 2002, a na Cabourg Festivalu 2003. osvojio prvu nagradu.

U oblasti kolektivnih filmova: Lumière and Company (Lumière i kompanija) koji je okupio 40 režisera u omažu kinematografiji braće Lumière, uključujući Davida Lyncha, Spike Leeja, Jamesa Ivoryja, Johna Boormana, Michaela Hanekea, Arthura Penna, Oshimu i Yang Zi-Moua. Ušao je u izbor preko 40 festivala; i Visual Telegrams (Vizuelni telegrami), 30 filmadžija za okoliš, uključujući Fatiha Akina, Rachida Bouchareba, Isabel Coixet, Ronita Elkabetza, Amosa Gitaïja, Eliu Suleimana, Jaca Van Dormaela i Jia ZangKea, predstavljen na Konferenciji o klimi u Kopenhagenu (2009) pod pokroviteljstvom UN-a.

ULOGE

Ulysse

Amina Husic

Fadila Guska

Sida Mocevic

Marija Ivancevic

SCENARIJ

Isild Le Besco

 

PRODUCENT

Nicolas Hidiroglou

 

DIREKTOR FOTOGRAFIJE

Lada Paradzik

SNIMATELJ ZVUKA

Allan Omerovic

Igor Camo

 

MONTAŽA

Nihad Usanovic