Choose your language  •  BA  EN  DE  FR  PT

THE BRIDGE OF SIGHS

Jean-Luc Godard

Sarajevo iskristalizirano, na kraju stoljeća željeza i vatre - koje je također tu počelo - surovi sudar stvarnog i simboličkog nasilja. Etničko čišćenje, trijumf robe, diktatura prizora spektakla koji se vrte u paklenom baletu u čijem se epicentru grad našao. Ipak, Sarajevo je obećavalo upravo suprotno, zato zaslužuje ovaj melanholični pozdrav.

Jean-Luc Godard

 

Nesumnjivo jedan od najznačajnijih živućih reditelja, jedan od pokretača Nouvelle Vaguea slikom i riječju nastavlja svoj izuzetan pjesnički i filozofski rad. Od 90-tih godina, centralna dimenzija njegovih istraživanja predstavlja propitivanje odnosa između filma i istorije. Njegov veliki opus HIS TOIR E(S) DU CINEMA i djela posvećena ovoj temi (GERMAN Y 90 DEVET NULA, DJECA SE IGRAJU RUSIJE, 2 x 50 GODINA FRANCUSKE KINEMATOGRAFIJE, THE OLD PLACE, PORIJEKLO 21. STOLJEĆA, U TAMI VREMENA) dio su njegovog propitivanja sila koje su upravljale sudbinom ljudi u proteklom stoljeću. Od samog početka opsade Sarajeva shvatio je kakva se drama zbiva. Svim načinima, bili to materijalni ili umjetnički, pokušao je upozoriti na užasni smisao onoga što je prijetilo i što i dalje prijeti, a činio je to kroz  ostvarenja: POZDRAVL JAM TE SARAJEVO, JLG / JLG, ZAUVIJEK MOZART i NAŠA MUZIKA (snimljen u koprodukciji sa centrom Andre Malrauxom Sarajevo).

 

 

Cinétévé

 

Nezavisna audio-vizuelna produkcijska kuća koju je 1982. godine uspostavio Fabienne Servan Schreiber, koji od tada vodi kompaniju.

Kompanija je producirala preko 400 sati međunarodno nagrađenih programa: dugometražni filmovi u kino distribuciji, dugometražni dokumentarci i filmovi, televizijske drame za udarni termin, dokumentarne reportaže, snimci nastupa uživo, televizijski magazini, kratki programi i novi mediji.

Na polju kinematografije možemo navesti sljedeće uspjehe: Calle 54, muzički dugometražni film Emmyjem nagrađivanog Fernanda Truebe koji je New York Times proglasio za 3. najbolji film godine u 2000., u USA je distributer bio Miramax, a film je uvršten u selekciju festivala u Veneciji i Torontu; film Daughter of Keltoum (Keltoumova kći) Mehdija Charefa uvršten u izbor Toronto Film Festivala 2001; i Vivre me tue Jean-Pierre Sinapija koji je ušao u izbor Festivala San Sebastian 2002, a na Cabourg Festivalu 2003. osvojio prvu nagradu.

U oblasti kolektivnih filmova: Lumière and Company (Lumière i kompanija) koji je okupio 40 režisera u omažu kinematografiji braće Lumière, uključujući Davida Lyncha, Spike Leeja, Jamesa Ivoryja, Johna Boormana, Michaela Hanekea, Arthura Penna, Oshimu i Yang Zi-Moua. Ušao je u izbor preko 40 festivala; i Visual Telegrams (Vizuelni telegrami), 30 filmadžija za okoliš, uključujući Fatiha Akina, Rachida Bouchareba, Isabel Coixet, Ronita Elkabetza, Amosa Gitaïja, Eliu Suleimana, Jaca Van Dormaela i Jia ZangKea, predstavljen na Konferenciji o klimi u Kopenhagenu (2009) pod pokroviteljstvom UN-a.

Fabrice Aragno

Jean-Paul Battaggia

Paul Grivas

PRODUCENT

L'Atelier à Lausanne