Choose your language  •  BA  EN  DE  FR  PT

MY DEAR NIGHT

Kamen Kalev

Čovjek pluta na vodi u zatvorenom bazenu. Razgovara sa strancem koji ga upozorava na opasnost, da će ga teroristi koji ga žele ubiti dočekati vani, skriveni u gomili ljudi. Oba čovjeka filozofiraju o božjoj volji i mogućnosti da donose svoje odluke. Čovjek iz bazena odlučuje izaći, već ga dugo očekuju. Poljubi ženu i oboje ulaze u vojno vozilo otvorenog krova, kroz ulice grada.

Kamen Kalev

 

Nakon više od šezdeset reklama i video spotova, Kamen Kalev režira prvi igrani film za koji je napisao i scenarij - EASTERN PLAYS. Ovaj film označio je povratak bugarske kinematografije na Cannes Film Festival. Film potom osvaja i brojna priznanja na festivalima u Tokiju, San Sebastianu, Bratislavi, Varšavi... Godine 2011. Kalev režira drugi dugometražni film THE ISLAND, u kojem su uloge ostvarili Thure Lindhardt i Laetitia Casta. Film je prikazan u okviru Quinzaine des Réalisateurs Cannes Film Festivala.

 

 

Cinétévé

 

Nezavisna audio-vizuelna produkcijska kuća koju je 1982. godine uspostavio Fabienne Servan Schreiber, koji od tada vodi kompaniju.

Kompanija je producirala preko 400 sati međunarodno nagrađenih programa: dugometražni filmovi u kino distribuciji, dugometražni dokumentarci i filmovi, televizijske drame za udarni termin, dokumentarne reportaže, snimci nastupa uživo, televizijski magazini, kratki programi i novi mediji.

Na polju kinematografije možemo navesti sljedeće uspjehe: Calle 54, muzički dugometražni film Emmyjem nagrađivanog Fernanda Truebe koji je New York Times proglasio za 3. najbolji film godine u 2000., u USA je distributer bio Miramax, a film je uvršten u selekciju festivala u Veneciji i Torontu; film Daughter of Keltoum (Keltoumova kći) Mehdija Charefa uvršten u izbor Toronto Film Festivala 2001; i Vivre me tue Jean-Pierre Sinapija koji je ušao u izbor Festivala San Sebastian 2002, a na Cabourg Festivalu 2003. osvojio prvu nagradu.

U oblasti kolektivnih filmova: Lumière and Company (Lumière i kompanija) koji je okupio 40 režisera u omažu kinematografiji braće Lumière, uključujući Davida Lyncha, Spike Leeja, Jamesa Ivoryja, Johna Boormana, Michaela Hanekea, Arthura Penna, Oshimu i Yang Zi-Moua. Ušao je u izbor preko 40 festivala; i Visual Telegrams (Vizuelni telegrami), 30 filmadžija za okoliš, uključujući Fatiha Akina, Rachida Bouchareba, Isabel Coixet, Ronita Elkabetza, Amosa Gitaïja, Eliu Suleimana, Jaca Van Dormaela i Jia ZangKea, predstavljen na Konferenciji o klimi u Kopenhagenu (2009) pod pokroviteljstvom UN-a.

ULOGE

Samuel Finzi

Gilles Tschudi

Gergana Pletnyova

Nazim Mumunov

Ilian Petrov

Dimitar Dimitrov

Nikolay Serbezov

Eduard Iliev

 

SCENARIJ

Kamen Kalev

 

PRODUCENT

Filip Todorov

 

DIREKTOR FOTOGRAFIJE

Julian Atanassov

SNIMATELJ ZVUKA

Pierre-Yves Lavoue

 

MONTAŽA

Xavier Sirven

 

MUZIKA

Kaloyan Dimitrov