Choose your language  •  BA  EN  DE  FR  PT

REFLECTIONS

Sergei Loznitsa

Film pokazuje život u savremenom Sarajevu u odrazima na staklenim površinama uokvirenih crno-bijelih fotografija njegovih branilaca koje je 1992. snimio bosanski fotograf Milomir Kovačević za vrijeme opsade grada.

Sergei Loznitsa

 

Sergej Loznitsa autor je brojnih dokumentaraca među kojima je i od kritike hvaljeni THE HALT. Njegov prvi igrani film, MY JOY, mračna odiseja u savremenoj Rusiji, izabran je u oficijelnu selekciju Cannes Film Festivala 2010. Njegov impresivni ratni film, IN THE FOG, također je prikazan u Cannesu gdje je osvojio FIPRESCI nagradu. I njegov posljednji dokumentarni film MAIDAN prikazan je na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu.

 

 

Cinétévé

 

Nezavisna audio-vizuelna produkcijska kuća koju je 1982. godine uspostavio Fabienne Servan Schreiber, koji od tada vodi kompaniju.

Kompanija je producirala preko 400 sati međunarodno nagrađenih programa: dugometražni filmovi u kino distribuciji, dugometražni dokumentarci i filmovi, televizijske drame za udarni termin, dokumentarne reportaže, snimci nastupa uživo, televizijski magazini, kratki programi i novi mediji.

Na polju kinematografije možemo navesti sljedeće uspjehe: Calle 54, muzički dugometražni film Emmyjem nagrađivanog Fernanda Truebe koji je New York Times proglasio za 3. najbolji film godine u 2000., u USA je distributer bio Miramax, a film je uvršten u selekciju festivala u Veneciji i Torontu; film Daughter of Keltoum (Keltoumova kći) Mehdija Charefa uvršten u izbor Toronto Film Festivala 2001; i Vivre me tue Jean-Pierre Sinapija koji je ušao u izbor Festivala San Sebastian 2002, a na Cabourg Festivalu 2003. osvojio prvu nagradu.

U oblasti kolektivnih filmova: Lumière and Company (Lumière i kompanija) koji je okupio 40 režisera u omažu kinematografiji braće Lumière, uključujući Davida Lyncha, Spike Leeja, Jamesa Ivoryja, Johna Boormana, Michaela Hanekea, Arthura Penna, Oshimu i Yang Zi-Moua. Ušao je u izbor preko 40 festivala; i Visual Telegrams (Vizuelni telegrami), 30 filmadžija za okoliš, uključujući Fatiha Akina, Rachida Bouchareba, Isabel Coixet, Ronita Elkabetza, Amosa Gitaïja, Eliu Suleimana, Jaca Van Dormaela i Jia ZangKea, predstavljen na Konferenciji o klimi u Kopenhagenu (2009) pod pokroviteljstvom UN-a.

 

PRODUCENT

Maria Choustova-Baker

 

DIREKTOR FOTOGRAFIJE

Oleg Mutu RSC

 

 

MONTAŽA

Danielius Kokanauskis

Sergei Loznitsa