Choose your language  •  BA  EN  DE  FR  PT

QUIET MUJO

Ursula Meier

Vrijeme je fudbalskih treninga na stadionu Zetra. Desetogodišnji Mujo promaši penal. Fudbalska lopta preleti prečku i nestaje u nadgrobnim spomenicima ogromnog groblja koje je pokrilo sportske terene tokom rata.

"Idi traži među kršćanima!" dovikuju mu neki suigrači. "Traži među muslimanima!" dobacuju drugi.

Mujo je iznerviran i odugovlači tragajući među grobovima u kraljevstvu mrtvih...

Ursula Meier

 

Već poznata zahvaljujući kratkim filmovima, Ursula Meier 2002. godine za ARTE snima TV film DES EPA ULES SOLIDES koji joj donosi veliki ugled. Njen prvi dugometražni film, HOME, u kojem su uloge ostvarili Isabelle Huppert i Olivier Gourmet 2009. godine nominovan je za Cesara za najbolji debitantski film. Godine 2012. slijedi L’ENFANT D’EN HAUD, koji je na Berlinaleu nagrađen Srebrnim medvjedom.

 

 

Bande à part Films

 

Bande à part Films Bande à part Films je ime koje su Ursula Meier, Lionel Baier, Jean-Stéphane Bron i Frédéric Mermoud izabrali za svoju produkcijsku kompaniju osnovanu 2009. godine. Kompanija producira dugometražne filmove i kreativne dokumentarce za televiziju i kino kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou.

L’Enfant d’en Haut (Sestra) Ursule Meier, u koprodukciji sa Vega Film i Archipel 33, osvojio je Specijalnu nagradu Srebreni medvjed na Berlinskom festivalu 2012. Film je prikazan širom svijeta i nominiran za nagradu Independent Spirit.

U skorije vrijeme je kompanija producirala kino dokumentarac L’Experience Blocher Jean-Stéphane Brona, a kao koprodukcijska kompanija učestvuje na filmu Lionela Baiera Les Grandes Ondes (À L’Ouest). Oba filma predstavljena su na Locarno Film Festivalu, a u kino distribuciju su uvrštena u jesen 2013. Novi kreativni dokumentarac Blaisea Harrisona, L’Harmonie, ostvaren u koprodukciji sa Films du Poisson, također je uvršten u izbor Festival del film Locarno.

ULOGE

Vladan Kovačević

Alma Prica

Sead Jesenković

Dževad Zafirović

Anur Mušović

SCENARIJ

Antoine Jaccoud

et Ursula Meier

 

DIREKTOR FOTOGRAFIJE

Agnès Godard

 

SNIMATELJ ZVUKA

Henri Maïkoff

et Etienne Curchod

 

MONTAŽA

Nelly Quettier