Choose your language  •  BA  EN  DE  FR  PT

DAS SPEKTRUM EUROPAS

Cristi Puiu

Zarobljenik vlastitog imaginarnog svijeta, gospodin Popescu svojoj ženi drži kratku lekciju iz istorije povezujući neusaglašene dijelove vječito nekompletne slagalice.

Cristi Puiu

 

Cristi Puiu je rođen u Bukureštu 1967. godine. Za vrijeme studija slikarstva pri École Supérieure d’Arts Visuels u Ženevi, devedesetih godina prošloga vijeka, snimio je nekoliko dokumentarnih i kratkih igranih filmova. Po povratku u Rumuniju nastavio je da slika i piše scenarije sa Razvanom Radulescu i Lucianom Pitilie. Svoj prvi igrani film LOVA I JOŠ PONEŠTO snimio je 2001. godine. Taj film, sniman iz ruke u gotovo dokumentarističkom stilu, uvršten je u program Directors’ Fortnight Cannes Film Festivala i osvojio je nagrade na više međunarodnih festivala, uključujući glavnu nagradu međunarodnog filmskog festivala u Solunu. Nakon što je sa filmom CIGARETE I KAFA osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji kratki film na Berlinaleu 2004. godine, Cristi Puiu snima SMRT GOSPO DINA LAZARESCUA sa kojim osvaja nagradu programa Un Certain Regard u Cannesu 2005. godine, kao i niz drugih značajnih nagrada. Puiuov treći igrani film AURORA, inače drugi dio njegovog filmskog ciklusa ŠEST PRIČA IZ PREDGRAĐA BUKUREŠTA, premijerno je prikazan u Un Certain Regard programu Cannes Film Festivala 2010. godine.

 

 

Obala Art Centar

 

Udruženje Obala Art Centar osnovano je u Sarajevu 1984. godine u cilju razvoja i promocije kulturnih, umjetničkih i obrazovnih aktivnosti svojih članova i drugih građana. Program udruženja počiva na tradicionalnim vrijednostima umjetničkog stvaralaštva, posebno u oblasti filma, likovne umjetnosti, scenske umjetnosti i muzike, ako i naprednog filozofskog mišljenja. 1995. godine Obala Art Centar uspostavlja Sarajevo Film Festival koji je od tada postao jednom od ključnih kulturnih manifestacija u regiji Jugoistočne Evrope.  Danas, pored godišnje organizacije filmskog festivala, Obala Art Centar radi produkciju i distribuciju filmova, vodi art-house kino i organizira različite obrazovne aktivnosti, uglavnom na polju medijske i vizuelne pismenosti.

 

 

deFilm

 

deFilm je 2009. godine osmišljen kao nezavisna produkcijska kuća, kada se nekoliko mladih filmskih stvaralaca sastalo kako bi podijelili svoju zajedničku strast za vizualne projekte.

Vjerujemo da je stvaranje filma složen postupak pronalaska ravnoteže između njegovog financijskog i organizacijskog dijela, s jedne strane, i njegovog umjetničkog dijela, s druge strane. Iz iskustva znamo da je od presudne važnosti poticati umjetnike da izraze sebe, a u isto vrijeme osiguravajući da projekt teče glatko i u svom okviru.

deFilm se zalaže za obavljanje stvari na efikasan način, bez stresa, sa strašću i uživanjem. U današnjoj filmskoj industriji, kada filmske ekipe postaju manje i brže, digitalne kamere sve učinkovitije i kada snimanje filma postaje dostupno, nastojimo postići rezultate vršeći produkciju u skladu s tim, mudro i sa svježim pristupom.

 

 

Digital Cube

 

Osnovana 2010. godine, Digital Cube je post-produkcijska kuća iz Rumunije koja nudi cjelovita rješenja za digitalna kina.

DigitalCube osigurava filmskim stvaraocima iz Rumunije i Istočne Evrope kompletan tok post-obrade koja počinje na setu, nastavlja s gradiranjem boje, a završava u kino dvorani s DCP (Digital Cinema paket) enkodiranjem i masteringom.

ULOGE

Marian Râlea

Valeria Seciu

 

SCENARIJ

Cristi Puiu

PRODUCENT

Mirsad Purivatra

Izeta Gradević

Jovan Marjanović

 

CO-PRODUCENT

Cristian Nicolescu

Radu Stancu

DIREKTOR FOTOGRAFIJE

Luchian Ciobanu

 

SNIMATELJ ZVUKA

André Rigaut

 

MONTAŽA

Ion Ioachim Stroe