Choose your language  •  BA  EN  DE  FR  PT

ZAN'S JOURNEY

Marc Recha

Zan je momak od 21 godinu stidljivog pogleda smirujućeg pogleda. Živi u selu u unutrašnjosti sjeverne Katalonije sa svojom porodicom. Rođen je u Sarajevu 1991, ali kad je imao tek 8 mjeseci, na početku bosanskog rata, sa porodicom bježi iz opkoljenog grada i nalazi utočište u Banyolesu u blizini jednog jezera.

Zan ne razumije rat jer ga nije živio. Sada, kroz sjećanja i priče iz prošlosti, sanja i putuje kroz mjesta koja opisuje glas njegovog brata Harisa.

Marc Recha

 

Nakon što je ostvario debi u 21. godini sa filmom NEBO SE PENJE, Marc Recha postaje poznat filmskoj javnosti sa filmom TREŠNJA, koji je osvojio nagradu FIPRESCI na Locarno Film Festivalu. Njegov ugled raste sa filmom PAU I NJEGOV BRAT, koji je prikazan u okviru Takmičarskog programa Cannes Film Festivala 2001. I film PRAZNIH RUKU koji je režirao 2004. U kojem su uloge ostvarili Olivier Gourmet i Eduardo Noriega prikazan je Cannesu u okviru programa Un Certain Regard.

 

 

Cinétévé

 

Nezavisna audio-vizuelna produkcijska kuća koju je 1982. godine uspostavio Fabienne Servan Schreiber, koji od tada vodi kompaniju.

Kompanija je producirala preko 400 sati međunarodno nagrađenih programa: dugometražni filmovi u kino distribuciji, dugometražni dokumentarci i filmovi, televizijske drame za udarni termin, dokumentarne reportaže, snimci nastupa uživo, televizijski magazini, kratki programi i novi mediji.

Na polju kinematografije možemo navesti sljedeće uspjehe: Calle 54, muzički dugometražni film Emmyjem nagrađivanog Fernanda Truebe koji je New York Times proglasio za 3. najbolji film godine u 2000., u USA je distributer bio Miramax, a film je uvršten u selekciju festivala u Veneciji i Torontu; film Daughter of Keltoum (Keltoumova kći) Mehdija Charefa uvršten u izbor Toronto Film Festivala 2001; i Vivre me tue Jean-Pierre Sinapija koji je ušao u izbor Festivala San Sebastian 2002, a na Cabourg Festivalu 2003. osvojio prvu nagradu.

U oblasti kolektivnih filmova: Lumière and Company (Lumière i kompanija) koji je okupio 40 režisera u omažu kinematografiji braće Lumière, uključujući Davida Lyncha, Spike Leeja, Jamesa Ivoryja, Johna Boormana, Michaela Hanekea, Arthura Penna, Oshimu i Yang Zi-Moua. Ušao je u izbor preko 40 festivala; i Visual Telegrams (Vizuelni telegrami), 30 filmadžija za okoliš, uključujući Fatiha Akina, Rachida Bouchareba, Isabel Coixet, Ronita Elkabetza, Amosa Gitaïja, Eliu Suleimana, Jaca Van Dormaela i Jia ZangKea, predstavljen na Konferenciji o klimi u Kopenhagenu (2009) pod pokroviteljstvom UN-a.

ULOGE

Mak Dzinovic

Zlatko Dzinovic

Muamer Dzinovic

Zenana Brcic

Safija Brcic

Hatidza Hozo

Aljosa Ajanovic

SCENARIJ

Marc Recha

 

DIREKTOR FOTOGRAFIJE

Diego Dussuel

 

SNIMATELJ ZVUKA

Daniel Fontrodona AMPS

 

MONTAŽA

Belén López