Choose your language  •  BA  EN  DE  FR  PT

SARA AND HER MOTHER

Teresa Villaverde

Sara ima šest godina i živi sa majkom u Sarajevu današnjice, s početka 2014. Sele se. Majka i kćerka, uz pomoć još jednog djeteta (prijatelja), raspakuju stvari pune uspomena.

O nekima se govori, o nekima ne.

Teresa Villaverde

 

Rođena u Lisabonu 1966, Teresa Villaverde ostvarila je zapažen uspjeh s prvim filmom A IDADE MAIOR koji je 1991. prikazan na Berlinaleu. Godine 1994. snima TRES IRMAOS koji je prikazan i nagrađen na Venice Film Festivalu. Četiri godine kasnije njen film OS MUTANTES prikazan je u oviru programa Un Certain Regard Cannes Film Festivala. U Veneciju se vraća 2001. godine sa filmom AGUA E SA l koji je prikazan u okviru Cinema del Presente selekcije. 2004. režira segment COLD WA(TE)R u okviru omnibusa VISIONS OF EUROPE. Njen film TRANSE prikazan je u okviru Director’s Fortnight Cannes Film Festivala 2006, a sa filmom CISNE ponovo se predstavlja publici u Veneciji u okviru selekcije Orizzonti. Prošle godine učestvuje u projektu VENICE 70: FUTURE RELOA DED koji okuplja 70 reditelja za 70. godišnjicu Venice Film Festivala.

 

 

Ukbar Filmes

 

Ukbar Filmes je portugalska produkcijska kompanija koju vode Pandora da Cunha Telles i Pablo Iraola.  Ukbar je, između ostalog, (ko)producirao Bonsái čileanskog režisera Christiana Jiméneza, koji je imao premijeru u sklopu programa Un Certain Regard, čime je započeo dugački krug po festivalima; Virgin Margarida mozambikanskog režisera Licínia Azevede, koji je imao premijeru u Torontu, a predstavljen je i nagrađen na više od 20 drugih festivala; Florbela u režiji Vicenta Alvesa do Ó, o portugalskoj pjesnikinji Florbeli Espanci, koji je među 5 najgledanijih portugalskih filmova proteklih godina; kostimiranu TV seriju República gdje glavnu ulogu ima Joaquim de Almeida i koja je imala milion gledalaca; dokumentarce Behind the lights Sandre Sánchez, sa Argentinom i Španijom, koji je predstavljen na San Sebastianu 2011 i Raising the Sky Horacia Alcalá koji je snimljen u devet zemalja.

ULOGE

Sabina Šabić Zlatar

Sara Šabić Zlatar

Senaida K.

Mak Hubjer

SCENARIJ

Teresa Villaverde

 

PRODUCENT

Pandora da Cunha Telles

Pablo Iraola

DIREKTOR FOTOGRAFIJE

Rui Poças

 

SNIMATELJ ZVUKA

Vasco Pimentel

 

MONTAŽA

Andrée Davanture